Bussvärdar - ja, plusjobb - nej!

Jag sneddade över Fristadstorget på lunchen och stötte då på en liten husvagn, märkt Socialdemokraterna. När jag kom närmare blev jag varse att det var en demonstration, minsann för bussvärdarnas existens. Jag avböjde dock vänligt men bestämt att skriva på deras "protestlista". Av princip.

Sedan flera år har det funnits bussvärdar i Eskilstuna.  Deras arbetsuppgift har varit att hjälpa de resande att komma på eller av bussarna. Formellt har de varit anställda av Vägverket. De som arbetat som bussvärdar har haft så kallade plusjobb, alltså jobb som delvis finansierats med arbetsmarknadspolitiska medel. Men sedan regeringen drog in de pengarna försvann också tjänsterna. Under 2008 har de fyra bussvärdarnas tjänster finansierats av kommunen. Det är alltså inte regeringen som dragit in bussvärdarna utan Eskilstuna kommun!

"- Den nu styrande moderatledda regeringen har beslutat att ta bort pengarna till plusjobben som finansierade bussvärdarna, för man tyckte att det var viktigare att sänka fastighetsskatten för de som bor i Täby och Danderyd" skriver Marie Svensson, s, vice ordförande stadsbyggnadsnämnden och hon fortsätter "- Den här prioriteringen slår direkt ner i den kommunala ekonomin, Eskilstuna kommun har ändå valt att under en period ha kvar bussvärdarna och finansiera dom inom ramen för stadsbyggnadsnämnens budget. Tyvärr så räcker inte pengarna till längre, underhåll av gator liksom snöröjning är andra områden som måste prioriteras i nämndens verksamhet." Trams, men OK, Marie Svensson, jag hör vad du säger, i valet mellan fyra bussvärdar och gatuunderhåll prioriterar du det sistnämna.  Exakt hur mycket asfalt får man för en kostnad motsvarande fyra bussvärdar?

Jag är övertygad om att bussvärdarna gjort ett mycket bra arbete och att de behövs av flera skäl. Men om det stora och sedan urminnes tider regerande partiet i Eskilstuna, Socialdemokraterna, tycker att de behövs så till den milda grad att de demonstrerar utanför de maktens boningar de själva styr över, så har väl dem väl alla maktmedel i världen för att se till att det blir så!! Ett sätt kunde ju vara att låta Eskilstuna Energi & Miljö sponsra bussvärdarna istället för att ge pengar till det sjunkande skeppet, Parken Zoo. Eller så kanske man kunde låta alla som åker buss betala några kronor. Alla skolelever som är folkbokförda i kommunen erbjuds nämligen ett elevkort  helt gratis och detta gäller fyra resor per dag alla dagar i veckan med fri övergång till annan linje för resor inom kommungränsen med Länstrafikens bussar.  Betalas av skattebetalarna i Eskilstuna kommun.

Vill man, så kan man! Den lilla demonstration, med Siw Jansson  (vice ordförande i kommunfullmäktige, ordförande i Stadsbyggnadsnämnden, ordförande i kommunala pensionärsrådet, ledamot i stadsbyggnadsberedningen, ledamot av kommunstyrelsen,  ledamot av det kommunala handikapprådet mm mm) i spetsen, tyckte jag var närmast pinsam!

Bussvärdar - ja, gärna. Plusjobb - nej tack, ett socialdemokratiskt påfund, som uppenbarligen inte skapar riktiga jobb, se ovan. Jobb skapas bara när arbetsgivare anställer folk. Så länge man enbart erbjuder olika åtgärder kommer jobben aldrig att bli verkliga.  

Kommentarer
Postat av: Ann-Sofie Wågström

Plusjobben tog Eva Schmekel (m) cred för i en insändare förra veckan. Lite kul med en sådan fadäs tycker tuppen jag.



Hon vill dessutom att kommunen genom Energi & Miljö ska ha koll på "sina" entreprenörer i återvinningsbranschen. Jojo, det är Energi & Miljö som är entreprenör till företaget FTI. Det är inte lätt att ha koll på allt här i världen.

Hälsningar

Ann-Sofie

2008-11-12 @ 23:13:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0