Piratpartiet/parasitpartiet ...

En vän tillhandahöll en definition av ordet pirat som jag gärna delar med mig av. "Pirat benämns sådana som med fartyg till sjöss begår kriminella handlingar som att råna och stjäla."

Ovanstående vän har för egen del valt att kalla dem för Parasitpartiet. "En parasit är en organism som lever av och på eller i en annan organism."

Oavsett vad man kallar dem så innehåller deras program ett par kloka åsikter, vilka för övrigt delas även av flera etablerade partier. Men jag har väldigt svårt att förstå flera av deras punkter. T ex kravet på en kulturell allemansrätt. Menar man att kulturellt skapande skall vara någon form av kall som vissa kan ägna sig åt bara för nöjes skull, utan möjlighet till egen försörjning och enbart för nöjet att veta att man bidragit till att kulturberika sin omgivning? Jag får inte ihop detta.

Kommentarer
Postat av: Kalle

För att förstå varför fildelning ska vara lagligt måste man ta ett steg tillbaka och se sambandet mellan det och integritet.



Enda sättet på internet för att se vad folk skickar mellan varandra är att gå in och granska just den överföringen. Jämför man detta med stora världen så är det nog mest lik då man skickar något med posten. Även där så kan olagliga saker skickas och enda sättet att kontrollera detta är att gå in och granska innehållet. I det ena av dessa fall så gäller grundlagen och de mänskliga rättigheterna (andra artikeln), i det andra gäller det inte. Betänk då även den otroliga mycket större mängden information som går att samla in genom att granska internet jämfört med den informationen som skulle kunna samlas in genom granska posten.



Då det inte finns något sätt att övervaka trafiken och urskilja vad som är olaglig trafik och laglig trafik utan att övervaka och granska ALL trafik så blir fildelningsfrågan en direkt konsekvens av att vi vill att grundlagen och de mänskliga rättigheterna även ska gälla på internet.



PP vill att grundlagen ska gälla även på internet - fildelningsfrågan är en ickefråga i jämförelse.

2009-06-10 @ 11:34:36
Postat av: Anders Troberg

Du gör samma misstag som många andra, du antar att det inte går att tjäna pengar på öppet innehåll.



Undersökningar gjorda av bland annat Stanford, KTH och holländska staten visar att det inte är så, tvärtom så är det en lönsam affärsmodell.



Detsamma syns om man tittar på programvarusidan, där man ligger cirka 20 år före i utvecklingen. Öppna produkter som Linux, Apache, MySQL, Firefox, PHP, VLC, QT, OpenOffice.org och så vidare dominerar utvecklingen. Bossen på MySQL beskrev det som (citerat från minnet): "Det spelar ingen roll om bara en av tusen betalar när man har över tusen gånger så många användare".

2009-06-10 @ 12:13:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0