Katarsis

Här  får vi lära oss saker. Vännen Anna, som är en riktig globetrotter, har  nu lärt oss ett nytt begrepp, Katarsis.  Såvitt jag  förstår  betyder det  ungefär  det som vi ägnat  oss åt idag. Släng skiten! Och, ja! Rackarns vad mycket skit  vi gjort oss av  med!  Tyvärr, en del återstår...

Sommarlov...

Flyttproceduren är inledd. Den har visat sig mer energikrävande än jag hade föreställt mig. Det faktum att vi anlitat experthjälp för den STOORA övningen innebär dessvärre inte att vi kan sitta och rulla tummarna. I fredags övertog vi huset och de problem som hänger samman med detta. Inte bara att det förbaskade taket läcker, vilket innebär att att vi får börja med att punga ut 100.000 kronor till en plåtfirma. Hela helgen har ägnats åt att röja upp i trädgården. Man trodde ju kanske att även denna skulle "överlämnas i välskött skick". Icke sa nicke. Oklippt gräsmatta, grusgångarna helt dolda av ogräs, inga buskar har blivit klippta under våren, inte ens rosorna! Här har nu investerats i gräsklippare, trimmer och spade. Och givetvis trädgårdshandskar. Trots den sistnämna investeringen, som inte tillhörde de dyrare, är mina händer nu fulla av blåsor.

Den vänlige själ som alldeles frivilligt erbjöd sig att tapetsera två små rum har plötsligt gjort sig totalt osynlig och onåbar. Och här står vi med 10 rullar tapeter och vare sig tid eller ork att dra igång tapetseringen!

Till yttermera visso visade det sig också att det är något fel på det elektriska. Varmvattenberedaren vill nämligen inte göra det den skall, det vill säga värma vatten! Jag blir så dj...a trött!

Allt detta har lett till att jag nu bestämt mig för att "stänga butiken" och ta sommarlov från bloggandet.  Öppnar igen i augusti och då kommer jag att göra en resumé av det hela och förhoppningsvis också lägga ut lite bilder.

Trevlig sommar! /Anitha

ps, kan inte lova att helt hålla mig borta så det kan ju bli något gästspel...


Notan för ett barn...

Swedbank har presenterat en fantastisk undersökning. Exakt hur den gått till svävar i alla fall jag ännu i total okunnighet om. Men resultatet är föga överraskande. Barn kostar pengar. Och mest kostar dem under sitt första levnadsår. Inte heller det särskilt förvånande med tanke på all utrustning som krävs. Sen blir de lite "billigare" en tid för att senare öka i tonåren. Någon som är snopen?

Sveriges Radios rubrik på nyheten fick mig däremot att höja på ögonbrynen "Notan för ett barn: 1 miljon kronor". Notan!? Vad är det för sätt att uttrycka sig? Vad Sverige behöver är väl fler barn. Inte färre.

Anitha rekommenderar...

Enligt SMHI ska det regna imorgon också. En perfekt dag att ligga inne och lyssna på årets premiär av Sommar i P1. Detta skall bli mycket spännande...

Ur rubrikerna...

I väntan på ingenting surfade jag runt lite hos den större av de två lokaltidningarna. Häpnar en smula över vissa rubriker och notiser. Har månne sommartorkan infunnit sig hos nyhetsredaktören? Eller har kanske rubriksättaren varit på after work redan. Vad sägs t ex om denna? "Högerregeln gäller i central korsning". Det är visserligen några år sedan jag tog körkort, men... Eller den här: "Kvinna sparkades i baken i soprummet". Den sistnämna är nog att betrakta som en stor nyhet. Tidigare har ju tvättstugan uppfattats vara det utrymme i ett flerfamiljshus där den största dramatiken oftast utspelar sig. Att ett kriminellt element inledde sin brottsliga bana med att nypa en kvinna och ta hennes apotekspåse är naturligtvis även detta en nyhet som måste ha ett mycket stort allmänintresse.  Av allmänintresse är naturligtvis också notisen med rubriken "Man misstänks för hot mot släkting" . Här fick i alla fall jag dessutom vissa problem med att  reda ut det inbördes släktförhållandet, "En kvinna har anmält sin bror till polisen. Hon uppger att brodern hotar hennes systers man". Varför göra det enkelt när man kan krångla till det?

Midsommar i stan...

Förra årets midsommarfirande för mig och MiML var ju något av ett skolexempel från instruktionsboken för svensk firande av denna högtid. Årets firande tillgår på helt annat vis. Sillen och nubben kommer att intas ibland flyttkartonger och sopsäckar i den just nu inte så fashionabla våningen. Sagda våning uppvisar för övrigt väldigt få likheter med det hem som presenterades i Evelina härförleden. Anledningen till detta är givetvis den förestående flytten för vilken tidpunkten närmar sig med stormsteg. MiML:s tidigare påpekanden om att "det är ju flera veckor kvar" har nu passerat bäst-före-datum. Nu är det snarare nedräkning.

Hur som så är sillen införskaffad och förmodligen finns det någon lämplig dryck i förrådet som kan kylas till lagom temperatur. En liten midsommarstång tror jag också gömmer sig i ett av köksskåpen. Så nog skall här firas midsommar allt. Väderleksprognoserna för helgen ser inte heller alltför lovande ut så jag tror vi kommer att uppskatta att tillbringa helgen inomhus. 

Mer traditionsenligt firande blir det nog för yngsta dottern som, enligt på nätet tillgänglig information (jodå, vi umgås även ibland IRL),  denna helg reser i Blondinbellas spår och är på väg till Örnsköldsvik för att fira midsommar på norrländskt vis med snus, brännvin och hångel!? Nu känner jag ju den unga damen så jag vet att det låter värre än det är. Tror jag.

Skål och trevlig midsommar på er!

Utelivet tar på krafterna...

Det blir liksom lite högsäsong för uteliv så här års. För undertecknads del avlöser tillfällena varandra. After work hit och after work dit och diverse "avslutningar". Det ska liksom avslutas lite här och där före semestern. Men det tar lite på krafterna. Igår kväll var jag ute tillsammans med några glada gamänger från en byrå jag samarbetar med i mitt jobb. Trafalgar. I sällskapet deltog för övrigt min byggnadsminnesvårdsvän, Andreas Besterman, som blir så glad när jag nämner honom i min blogg. Han tyckte dock att det blev för lite prat om just vårt gemensamma intresse så vi får nog boka nytt möte. Nybörjaren på Facebook, Calle Look, var självfallet också med. Han stod ju för notan. Tack Calle! Trevligt var det och trött blev jag. Nu skall det tydligen även under nästa vecka fortsättas på den inslagna vägen. Under middagen i går kväll kom nämligen servitören lite försynt fram och lutade sig över mig och informerade mig viskande om att han skulle meddela mig att jag var inbokad på stället även nästa torsdag! Behövde ju inte många sekunder för att förstå vem som låg bakom detta. Naturligtvis den nyblivna husägarinnan, vännen MS. Så nu väntar Ladies Night på Bistro den 25:e! Det ser jag fram emot...

Dessförinnan skall det resas till huvudstaden och sammanstrålas med vänner från förr/sedan länge. Här skall planeras big reunion. Och inte bara ett enda tillfälle. Nej, här skall minsann bildas en riktigt exklusiv klubb för inbördes beundran. Nej, skämt åsido. En sammanslutning för gamla folkpartivänner som bestämt sig för att de lite mer i organiserad form gärna vill fortsätta att hålla kontakt med och hålla koll på varandra. Sådant blir allt viktigare ju äldre man blir. Så det så.


Jag gråter...

Igår beställdes det nya tapeter till två av rummen i vår nya bostad. Självklart ur kollektionen "Anno 1905". Efter besöket i färgaffären föreslog MiML att vi skulle åka till huset för att kontrollera att vi beställt tillräckligt många rullar. Jag var väl till en börja liite irriterad över att han inte litade på min uppgift, 8 rullar! Nu är jag väldigt glad att han inte gjorde det. När vi kontrollräknat antalet våder gick MiML av någon anledning in i det sovrum som vi inte tänkt att tapetsera om. I alla fall inte nu. Där upptäcker han att det strilar vatten ner från taklisten! Inte något vattenfall direkt, mera två små strilar. Men väl vatten! Det blev till att bege sig hem och ringa ägaren, som givetvis inte blev glad. Sen tillbaka till huset igen för att tillsammans med en av grannarna ännu en gång kontrollera det rinnande vattnet. Huset är ju inte vårt ännu på ett par veckor, men jag tog på mig att försöka få någon lämplig entreprenör att ta sig an det hela och undersöka vad det beror på. Lyckades få träff på en otroligt samarbetsvillig plåtslagare som jag i morse hade en date med. Imorgon bitti skall hans gubbar/gummor (?) göra en fördjupad undersökning för att hitta felet. Vilken början på vår comeback som fastighetsägare! :( Och ja, MiML hade rätt. Jag hade missbedömt tapetåtgången, det saknades två rullar! Nu är jag trots allt glad för att det har regnat tre-fyra dagar i sträck. Vem vet när annars det läckande taket hade uppdagats...

Välj hyresrätt - för kärlekens skull...

Nu är det vetenskapligt bevisat. En kanadensisk sociolog har studerat närmare 3.000 svenska par och kommit fram till denna slutsats. Par som bor i hyreslägenhet oroar sig i mindre utsträckning över sådant som kan vara påfrestande på en parrelation. Som t ex ekonomi, räntor och allt som man måste fixa själv om man äger sin bostad.
Vill man att kärleken riktigt skall hålla i sig så skall man alltså välja att bo i hyreslägenhet! 
 


Piratpartiet/parasitpartiet ...

En vän tillhandahöll en definition av ordet pirat som jag gärna delar med mig av. "Pirat benämns sådana som med fartyg till sjöss begår kriminella handlingar som att råna och stjäla."

Ovanstående vän har för egen del valt att kalla dem för Parasitpartiet. "En parasit är en organism som lever av och på eller i en annan organism."

Oavsett vad man kallar dem så innehåller deras program ett par kloka åsikter, vilka för övrigt delas även av flera etablerade partier. Men jag har väldigt svårt att förstå flera av deras punkter. T ex kravet på en kulturell allemansrätt. Menar man att kulturellt skapande skall vara någon form av kall som vissa kan ägna sig åt bara för nöjes skull, utan möjlighet till egen försörjning och enbart för nöjet att veta att man bidragit till att kulturberika sin omgivning? Jag får inte ihop detta.

Tillbaka på skatten - återbäring?

Kollade mitt bankkonto och upptäckte att Skatteverket skickat mig en summa pengar. Ett resultat av att jag gjort några helt lagliga avdrag. Många kallar detta för "återbäring". Varför i hela friden då? Återbäring för mera mina tankar till någon form av bonus. När jag växte upp, dvs förr i tiden, samlades det  och räknades årligen kvitton på olika inköp, vilka sedan genererade återbäring i form av en mindre summa pengar. Idag sköts det hela digitalt och betydligt mera rationellt och kallas för kundkort eller bonuskort. Sådana har jag en hel dröse av. Återbetalning av den överskjutande skatten, det vill säga vad jag enligt den allmänna taxeringen har betalt in för mycket under det föregående året, det vägrar jag kalla för återbäring.

EU-valet...

En viktig aktivitet för för söndagen var självfallet besöket i vallokalen för att rösta till EU-parlamentet. En uppgift som uppenbarligen inte bedömdes lika viktigt för större delen av landets röstberättigade. Nu vet vi hur det gick. Inte mindre än drygt 7 procent av rösterna gick till enfrågepartiet, Piratpartiet. Ett parti vars valarbete vi kunnat följa på nära håll. De har varit flitiga här ute på torget, men med tanke på hur få åhörare de haft på sina återkommande torgmöten hade jag väl aldrig kunnat drömma om att så många skulle välja att rösta på dem. Nu vet jag bättre. Personligen tycker jag det är mycket skrämmande.

Jag lyssnade faktiskt riktigt aktivt på ett av Piratpartiets torgmöten och av deras argumentation att döma skulle man kunna tro att resten av världen är emot internet över huvud taget. Piratpartiet må ha vissa poänger, men för egen del ställer jag högre krav på mina representanter i EU och förväntar mig att dem skall engagera sig i fler än en fråga. Det är ju det som dem har betalt för. Och mycket bra betalt dessutom. Nu kommer någon eller några att gå från noll till drygt hundratusen i månadslön. Men förmodligen bara göra rätt för en ynka bråkdel av arvodet. Shame!

Sjung om studentens...

Nationaldagen avslutades för vår del av studentuppvaktning. Planen var att vi skulle cykla till förorten där studenten bor, men detta ändrade sig i takt med att väderleken gjorde detsamma. Vi tog bilen och fick sitta på familjens uteplats en stund för att invänta det fullkomligt dränkta flickebarnet. Hon hade inte bara fått regn på studenmössan. Herren var generös och skickade på lite hagel också. Det hela slutade dock väl, men vi blev kvar hela kvällen. Och ja, ni förstår väl varför? Så här hanterade studentens stolte fader champagneflaskan!Föremålet för vår uppvaktning, den både begåvade och vackra Petra, skötte sig dock exemplariskt.


Årets nationaldagsfirande...

Årets firande av den svenska nationaldagen inleddes traditionsenligt. Det vill säga MiML och jag satte väckarklockan för att hinna i tid till firandet på Fristadstorget, en tradition vi lagt oss till med sedan vi flyttade till nämnda adress. Så här såg det ut från de underdånigas perspektiv
 


På scenen (unikt för i år, beroende på att kungen och drottningen väntades in senare under dagen) står kommunfullmäktiges avgående ordförande, Jonny Lundgren.
Efter det att flaggan hissats och Jonny Lundgren hållit sitt tal var det dags för musik och diktläsning. Ortens lokale diktförfattare, Magnus Malmström, levererar årligen en för dagen nyskriven dikt. Oftast på temat "hellre än bra". Årets dikt tillhör nog dem bättre jag hört. Den värsta var nog det året han försökte sig på att börja alla strofer och alla ord på "S".

Senare samma dag äntrades scenen av HMK Carl XVI Gustaf och hans hustru. Från vår balkong hade vi perfekt utsikt över händelsen. Vilket förklarar att många ville besöka oss just under denna timme. Balkongen blev utsatt för en rejäl hållfasthetsövning. Den höll. Ett tiotal minuter in på föreställning ropade en förtvivlad reporter från TV4 en vädjan upp till oss om att få förena sig med oss för att filma från vår balkong. Vi är ju såå hjälpsamma så vi ställde naturligtvis upp på detta.  

Såväl reporten som fotografen sjöng vårt lov efter efter avslutat uppdag på balkongen och utnämnde oss till dagens hjältar (ja, vi skickade med dem ett paraply och en regncape på utvägen eftersom himlen då hade öppnat sig), men tror någon vi ens var nämnda i eftertexten?

Nu sitter vi på parkett...

Det har sina för- och nackdelar att bo mitt i stan. Igår inleddes Eskilstuna 350-årsfirande. En hel vecka med allehanda festligheter, vissa utgår ifrån Fristadstorget. Det vill säga precis nedanför vår balkong. Om någon minut brakar det loss och grand final kl 23.00 blir Pain of Salvation. Förhoppningsvis skall vi komma i säng (och komma till ro) i tid så att vi orkar upp till det traditionsenliga nationaldagsfirandet (nu brakade det loss, det hjälper inte att stänga fönstren!). Kl 08.00 hissas flaggan på Fristadstorget och kommunfullmäktiges ordförande tar till orda. Sedan vi flyttade hit har vi nästan varje nationaldag förenat oss med andra early birds, varav flera nog sovit ute och resten är pensionärer. Men är det nationaldag så är det.

Bo i hyreslägenhet...

Jag brukar ju vanligtvis hylla friheten att bo i hyreslägenhet. Dock inte just idag när jag är ledig och bland annat hade planerat att tillbringa större delen av dagen i huset gemensamma tvättstuga. Tvättpassen i denna gemensamma tvättstuga bokas genom att man skriver sitt namn på en lista där passen är indelade i tre timmars intervall, 7-10, 10-13 etc. Vad upptäcker jag? Jo, anarki har uppstått i detta populära utrymme. Någon har fått för sig att inrätta nya tidsintervall. Helt plötsligt är det visst helt ok att kapa tiderna och boka halva pass. Dagens tvättövning för min del avslutas alltså kl 14.00! Eller är det 14.30? Eller 15.00? Jag vet inte exakt, får väl ta med mig en linjal och mäta exakt var det är grannen under har dragit sitt streck! Vilket jäkla tilltag!

Forts på det nästan kapade bankkortet...

På förmiddagen tog jag kontakt med min bank, eller rättare sagt min huvudbank. Efter att ha lugnat ner mig lite efter gårdagens dramatiska information om att ett intrångsförsök gjorts och att man ville spärra mitt kort, vilket jag tacksamt gick med på, slog jag en signal till banken för att försöka få lite mer information om vad som förevarit. Efter en kort stunds samtal med min bankkvinna stod det klart att det icke var detta kort det hela rörde sig om. Ett kort som jag dessutom varit slarvig nog att i torsdagskväll glömma kvar på ett utskänkningsställe. Jag ber omedelbart Centro om ursäkt för alla eventuella misstankar som under tiden riktades mot någon därstädes. Det rörde sig i själva verket om ett helt annat kort. Ett som jag har kvar från det som till för ungefär ett år sedan var min huvudbank. Förra sommaren bytte hushållet nämligen från Handelsbanken till Danske Bank. Ursäkta nu även Danske Bank att jag fortsatte vara lite otrogen. Jag tyckte helt enkelt att det kunde vara praktiskt. Hur som så är det så länge sedan jag stoppade in detta kort i någon form av maskin att jag inte ens minns när det var, säkert så långt tillbaka som oktober 2008! På det kontot fanns följdaktligen långt ifrån någon förmögenhet, kanske någon tusenlapp. Dessvärre fanns där en kredit på en skaplig summa som i värsta fall hade kunnat bli ianspråktagen. En kredit som numera inte finns, så glöm detta kära (?) tjyvar! Det konto som detta kort är kopplat till har jag emellertid underhand använt för att sköta mina vidlyftiga Tradera-affärer. Helt enkelt genom att vid varje tillfälle föra över en lagom stor summa från Bank 1. Nu undrar ju vän av ordning hur dessa kontouppgifter kan ha hamnat i orätta händer... Kan det ha att göra med Handelsbankens säkerhetsrutiner? Ja, inte vet jag, banken får inte säga något eftersom någon form av utredning pågår. To be continued?

Bredbandsbolaget har jobbat sig upp...

Med hjälp av Schenker levererades idag till hushållet ett mobilt bredband. Det vill säga den väldigt fasta datorn i hushållet kan nu med hjälp av ett liten, liten usb-mojäng få kontakt med cyberrymden. Den lilla tingesten har lånats ut av Bredbandsbolaget/Telenor som kompensation för att man en månad för tidigt stängde den mer permanenta "linan". Nåväl 7,2 Mbit/s är avsevärt mycket mer än 0!

Hjälp, jag blev nästan "kapad"...

Det som bara händer andra hände nästan mig. Alldeles för ett par timmar sedan. Min bank ringde och berättade att mitt kort utsatts för intrångsförsök! Jag blev både kall och varm om vartannat. Tack snälla banken! Nu hoppas jag att det som blev kvar av lönen när räkningarna hade betalts fortfarande finns kvar till mitt förfogande. Och jag är mycket nyfiken på att veta hur detta gått till!

Bredbandsbolaget, nu på min bottenlista...

Hade anmält flytt. Till den 1 juli. Bredbandsbolaget hade blandat ihop sommarmånaderna. Visst det är bara en ynka liten bokstav som skiljer, men redan i fredags kopplades jag bort. Gillar inte att dumpas så där! Dessvärre verkar det vara fan så mycket svårare att koppla på igen än det var att koppla ur!

RSS 2.0