Med vilken rätt vill Nyamko Sabuni riva andras hus?

I veckan har en av mina "partivänner", integrationsminister Nyamko Sabuni tillsammans med partisekreteraren Ullenhag, gått ut med en debattartikel där hon i integrationssyfte förespråkar rivning av ett antal sk miljonprogramshus. Jag håller inte alltid till 100 % med mina partikamrater. Hon skriver "Folkparitet har identifierat 156 bostadsområden i Sverige som präglas av utanförskap. Dessa områden utmärks av låg sysselsättningsgrad, undermåliga utbildningsresultat och lågt valdeltagande. Oaktat etnisk eller kulturell bakgrund är det en utmaning att det i en och samma stadsdel i hög utsträckning koncentreras människor med svaga socioekonomiska förutsättningar att bryta sitt utanförskap."

Det ligger  säkert en hel del sanning i detta påstående, men oaktat detta så bor här ändå människor som har ett liv och som jag är övertygad om inte växer av att man klassificerar dem som "utanförskapare". Vilka signaler skickar integrationsministern till dessa?

Många människor som, frivilligt eller ofrivilligt, hamnar i ett annat land än där man har sina rötter, väljer faktiskt att söka sin trygghet i att bo nära andra som har samma bakgrund och kultur, talar samma språk etc. Titta t ex på alla utflyttade svenskar och andra nationaliteter som väljer att leva penionärslivet på den spanska solkusten! 

Att leva i utanförskap handlar i betydligt högre grad om andra saker än var man har sin bostad, som t ex att man har arbete eller egen försörjning. Det är där problemet ligger och det löser man inte genom att riva hus.

Dessutom ägs och förvaltas väldigt många av dessa bostäder faktiskt av företag som faktiskt varje dag gör sitt bästa för att sköta om dem på bästa sätt. Jag vet, därför att jag jobbar nämligen hos ett sådant. Vi är mycket väl medvetna om att vissa områden inte tillhör dem som står högst i rang men vi vet också att dem som bor där trivs väldigt bra, känner sig trygga och nöjda och i allt högre utsträckning faktiskt väljer att bo kvar. Vi vet, därför att vi frågar dem vad de tycker. Varje år. Vi jobbar också hårt för att förändra omvärldens attityd till många  av våra bostadsområden. Det gör vi för att dem som bor där skall trivas ännu bättre och för att fler skall välja att bo där, inte färre. Debattartiklar som Nyamko Sabunis motverkar det vi jobbar för. Att tro att man som politiker kan bestämma över rivning av annans egendom för dessutom tankarna tillbaka i tiden och åtskilliga mil österut...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0