Svensk Midsommar, liten uppdatering

Midsommar kan betyda den tidpunkt som infaller mitt på sommaren, men används vanligen för att beteckna firandet kring sommarsolståndet. Ursprunget till midsommar är förkristet, men kyrkan har valt att fira Johannes döparens födelse vid samma tidpunkt. Idag firas midsommar med dans kring midsommarstången och med sill och färskpotatis på matbordet

I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en majstång - en lövad och blomprydd stång eller påle med en kransförsedd tvärslå. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna.  Majstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 13- eller 1400-talet. Det heter alltså majstång, vilket kommer av det åldriga ordet 'maja' som betyder löva. Många kallar den felaktigt Midsommarstång.

Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor, men även bland män. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och sedan fylla på med blad och blommor.

Knutet till midsommar finns också en stark tradition av firande och alkoholkonsumtion, vilket gör midsommarhelgen till en av de tidpunkter på året då mest fylleri och bråk inträffar. (Wikipedia)

På midsommarafton kan alltså iakttas ett stort antal vuxna människor som alla med eller utan medhavda småttingar tar varandra i hand (annars rör vi inte varandra så ofta, det är inte riktigt svenskt) och till tonerna av dragspel hoppar runt den blomsterklädda stången med en förflyttningsstil som liknar grodornas och samma vuxna ses även spelande luftfiol. Detta är ju absolut inte minsta konstigt, vi svenskar är ju de mest normala av klotets innevånare. 

Många svenskar klär också ut sig på midsommarafton i färggranna kläder av extremt kraftigt material oftast ylle. Det är ju väldigt praktiskt eftersom vädret inte alltid är på topp. Kvinnorna med långa kjolar, förkläden, vita tjock strumpor och huvudbonad. Männen i knäkorta byxor med tofsar vid knäna , vita knästrumpor och rejäla vandringskängor på fötterna. Fullt normalt.

Många unga kvinnor med civilstånd singel använder också natten till midsommardagen till att utse sin kommande livspartner. Och då tänker jag inte på de extremt många bebisar som produceras just denna natt. Nej, det hela är mer komplicerat än så. Dessa kvinnor plockar i tysthet en bukett bestående av sju eller nio (det beror på vilken del av landet man bor i, det finns två "skolor") olika sorters vilda blommor som de under natten pressar  under huvudkudden. Och simsalabim i skydd av natten kommer drömmen där bilden av den tillkommande sakta tonar fram. Även detta måste väl också betraktas som fullständigt normalt.
     

..och himla trevligt är det!

Glad Midsommar alla!


Kommentarer
Postat av: Anonym

Tips: www.metrobloggen.se/STHLMstreetstyle

2008-09-17 @ 15:02:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0